”Alla” heter Ulf i Tanum

     

    Ulf Andersson, kassör i Tanums Schacksällskap.
     
     
    Ulf Haglund, ungdomsledare i Tanums Schacksällskap.
     
     
    Ulf Nordholm, ordförande i Tanums Schacksällskap, som här möter Mohammed Badawi, Tanums Schacksällskap.
     
     
    Ulf Palm, en av Tanums Schacksällskaps starkaste spelare genom historien.
     
    Här har vi förövrigt ytterligare en känd schackspelare som heter Ulf, men som tyvärr inte spelar för Tanums Schacksällskap.
     
    GM Ulf Andersson (spelade senast för Malmö AS) syns här i samspråk med en gammal bekant, George Ang, Tanums Schacksällskap. Ulf är Sveriges främste schackspelare genom tiderna, tillsammans med GM Gideon Ståhlberg (1908-67), som var en av världens starkaste spelare under 1930-40-50-talen. Ulf Andersson uppbär statlig inkomstgaranti för som det heter: ”konstnärlig gärning av hög kvalitet och av stor betydelse för svenskt kulturliv”.
     
    Ulf är ett fornnordiskt namn med betydelsen varg, ulv. Äldsta belägget i Sverige är en runinskrift från 1000-talet, ex. i Källby hallar, Västergötland. ”Ulf och Ragnar, de båda reste denna sten efter Fare, sin fader ... kristen man. Han hade god tro på Gud.”
    Traditionellt uttalades namnet Ulv, men efter stavningsreformen 1906 har läsuttalet med f efterhand blivit helt gällande. 1 januari 2016 fanns det totalt 64 409 män med namnet Ulf i Sverige, varav 34 072 hade det som tilltalsnamn. Uffe är ett vanligt smeknamn.
    Namnsdag i Sverige: 11 april.
     
     
    ”Alla heter Glenn i Göteborg”:
    I fotbollslaget IFK Göteborg, som vann Uefacupen 1982 mot Hamburg SV, fanns inte mindre än fyra Glenn: Glenn Holm, Glenn Hysén, Glenn Schiller och Glenn Strömberg. Ett faktum som gett upphov till den populära ramsan ”Alla heter Glenn i Göteborg” av Hammarbys fans under andra SM-finalen 1982 på Söderstadion (Stockholm). Många av Göteborgsfansen har själva vid tillfällen vecklat ut banderoller med samma budskap. Förövrigt vann IFK Göteborg också Allsvenskan 1982.
     
     
    Glenn Strömberg, Glenn Hysén, Glenn Holm, samt Glenn Schiller. Foto: Lennart Månsson.
     
    Glenn är ett namn som används både som förnamn och som efternamn. Det har ett keltiskt ursprung, troligtvis med betydelsen ”man från dalen”. Det gaeliska ordet ”gleann” betyder just ”dal”. Enligt uppgifter från 2016 har 5 388 män och 7 kvinnor Glenn som förnamn eller som mellannamn i Sverige. Av dessa hade 3 098 män, men ingen kvinna, Glenn som tilltalsnamn. 16 personer har Glenn som efternamn.
    Namnsdag i Sverige: 22 april (1986-1992: 7 september, 1993-2000: 4 september).

    Lägg till kommentar

    © Tanums SS • Fröstorp 3 • 457 93 Tanumshede • +46 (0) 70-438 72 90
    Free Joomla! templates by AgeThemes