Artur Jussupow föddes för 61 år sedan

  Artur Jussupow blev juniorvärldsmästare 1977 och två år senare kom han på en 6:e plats i kvalificeringen till de sovjetiska mästerskapen och lyckades därmed kvalificera sig till finalspelet för första gången. Väl i finalen stod han för en stor överraskning genom att bli 2:a bakom Geller, men före t.ex. Kasparov. Först året där på blev Artur stormästare och han utvecklades till att bli en av de allra starkaste och bästa schackspelarna i världen fram till mitten av 1990-talet. Han nådde bl.a. tre semifinaler i världsmästerskapen och vann fem OS-guld med Sovjetunionen. Med tiden gick han allt mer in för rollen som tränare och arbetade med bl.a. Anand. Detta samtidigt som han själv fortsatte att vara en stark och fruktad spelare. Artur bytte nationalitet och vann OS-silver med det tyska landslaget år 2000 och fem år senare blev han europamästare i snabbschack och därtill också tysk mästare.

  Artur valde att flytta till Tyskland efter en händelse där han blev både rånad och skjuten i sin lägenhet i Moskva 1980 och sedermera 1996 blev han tysk medborgare. Några av Jussupows allra bästa och starkaste partier spelade han i kandidatmatchen mot Ivanchuk 1991. Artur klarade att utjämna matchen till 4:4 efter väldigt fint spel och för att kunna avgöra kampen till greps där efter snabbschackspartier. Strax före det första snabbschackspartiet (45 min/40 drag + 15 min/20 drag) kom det så ett dramatiskt meddelande från Moskva att statskuppen mot Gorbatjov hade avvärjts. Var på Jussupow andades lättad ut och spelade följande parti.

  1998 arrangerade Artur Jussupow en två dagars slutspelskurs i Greifswald. Undertecknad var egentligen inte så särskilt begeistrad och intresserad av slutspelsteori, men det var ju trots allt Jussupow, så jag bestämde mig för att åka dit. Ett beslut som jag så här i efterhand inte ångrar tilltrots att det blev ett par väldigt intensiva dagar. Numera älskar jag nämligen slutspel - vilket säger en hel del om hans förmåga som tränare och därtill är han ett fint och bra föredöme både på och vid sidan av schackbrädet. Senare arrangerade han bl.a. distanskurser för schackamatörer, en kurs som för övrigt på gick i över tre år och med mig som en av deltagarna. Kurserna blev senare också böcker, först på tyska: ”Tigersprung” och när böckerna senare också publicerades på engelska belönades de med Boleslavskij-priset av FIDE. Nu för tiden anordnar han online-kurser och därtill kan man t.ex. engagera honom till föredragshållning och träning (när covid-19 väl är över). Läs med fördel mer om Artur Jussupow på hans hemsida: Klicka här.

   

  Lägg till kommentar

  © Tanums SS • Fröstorp 3 • 457 93 Tanumshede • +46 (0) 70-438 72 90
  Free Joomla! templates by AgeThemes