Marelden är här och därmed är det dags för upptakten till höstsäsongen

    Så var då marelden här igen och markerar ett skifte att sommaruppehållet är över för den här gången och höstsäsongen kan ta vid. I upptakten till höststarten och den här första spelsammankomsten hade kassören, Ulf Andersson införskaffat förtäring i form av dricka, kaffe, vetekrans, chokladflarn och vattenmelon som föreningen bjöd de församlade på.
     
    Bengt Samzelius, Tanums SS – Gösta Karlsson, Tanums SS, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
     
    George Ang, Tanums SS – Audun Torgan, Tanums SS, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
     
    Ulf Andersson, Tanums SS – Christian Carlsson, Tanums SS, 0-1. Ulf och skriftställaren var involverade i ett intressant snabbschackparti där de små subtila taktiska finesserna kom fälla avgörandet. Foto: Christian Carlsson.
     
    Ulf Andersson, Tanums SS – Ulf Nordholm, Tanums SS, 0-1. Andersson och Nordholm spelade ett mycket intressant parti, där den svåra ömsesidiga tidsnöden kom att fälla ett avgörande i Nordholms favör. Foto: Christian Carlsson.
     
    Några av de punkter som avhandlades den här kvällen var bland annat Sveriges Schackförbunds Allsvenska serielottning 2022/23 och tillika så också vårt deltagande i Västergötlands Schackförbunds Distriktsserie 2022/23.
     
    Här har vi de Allsvenska seriedatumen:
    Rond 1: 2022-10-23, Tanums SS – SS Manhem III.
    Rond 2: 2022-11-13, Tanums SS – Östra Skaraborgsalliansen.
    Rond 4: 2022-12-04, Alingsås SS – Tanums SS.
    Rond 4: 2023-01-15, Tanums SS – Mölndals SK.
    Rond 5: 2023-02-05, SS Manhem IV – Tanums SS.
    Rond 6: 2023-03-05, Tanums SS – IFK Hindås.
    Rond 7: 2023-03-19, Götaverken-Lundby SK – Tanums SS.
     
    Å här har vi VSF:s Distriktsseries speldatum:
    Rond 1-2: 2022-11-19. De tre förmodade spelorterna kommer att publiceras senare.
    Rond 3-4: 2023-02-11. Ett seriesammandrag på en spelort, som kommer att publiceras senare.
    Rond 5-6: 2023-04-01. Ett seriesammandrag på en spelort, som kommer att publiceras senare.
     
    Den sägenomspunna marelden är en spektakulär syn längst med Bohuskusten, som förebådar den annalkande hösten. Foto: Illustrerad Vetenskap.
     
    Det som på dagen kan te sig att se ut som en tegelröd ”nyponsoppa” längst med Bohuskusten, lyser om natten ofta upp som spektakulära ljusblåa blixtar, ja nästan som ett fyrverkeri lyser det upp havet i ett blåaktigt eller turkost ljussken. Fenomenet kallas mareld och begreppet härstammar från fornnordiskan, där förleden ”mar” åsyftar hav. I norskan och danskan går naturföreteelsen under beteckningen ”morild”. Längst västkusten i likhet med västerhavet i övriga Norden är det framför allt dinoflagellaten, ”Noctiluca scintillans” som avger ljuset. Noctiluca är en liten encelligt och kulformat djurplankton, som reagerar genom att utsända en ljusglimt när den blir störd, som till exempel när ett fartyg bryter vattenytan, eller om man simmar i vattnet. Sannolikt förhåller det sig så att dinoflagellaten avser att lysa upp som en försvarsmekanism när den känner sig hotad av till exempel djurplankton och småfisk. För att då kunna locka till sig rovfisk, som i sin tur tar upp jakten på till exempel småfisken. Vilket leder till att den större rovfisken kan komma till undsättning för dinoflagellaten. De enskilda flagellaterna sänder ut en ljusglimt, som varar ca 0,1 sekund. Mareld är därmed ett exempel på bioluminiscens, där en organism startar en biokemisk reaktion för att alstra ljus. Ju varmare vattnet är, desto snabbare förökar den sig. Arten är inte känd som giftig, men kan, liksom flera andra arter, vara skadlig för fisk vid massförekomst och i värsta fall orsaka fiskdöd genom att syrebrist uppstår när det är en kraftig blomning.
     
    Dinoflagellaten, ”Noctiluca scintillans” ser om dagen nästan ut som tegelröd ”nyponsoppa”. Foto: Fiskeriverket/Mattias Sköld.
     
    Om natten lyser ”Noctiluca scintillans” upp som spektakulär mareld längst med västkusten. Foto: Wikipedia/Hans Hillewaert.
     
    Hör mer om fenomenet mareld i Sveriges Radios P4 Väst: Högsäsong för mareld.
    Lyssna förslagsvis också till följande för att insupa höstens antågande: Mareld av och med Lars Winnerbäck (f. 1975).
    Höstvisa av Tove Jansson (1914-2001), som här framförs av Arja Saijonmaa (f. 1944).
    Avslutningsvis luta er tillbaka och njut av Antonio Vivaldis (1678-1741) sonat ”L’autunno” (”Hösten”) ur hans magnum opus, ”Le quattro stagioni” (”De fyra årstiderna”), som här framförs av den Nederländska symfoniorkestern.

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes