Tanum föll knappt mot seriefavoriten!

    Tanums Schacksällskap höll spelet väl uppe i den svåra bortamatchen mot seriefavoriten Alingsås Schacksällskap, när förlusten skrevs till knappa 5-3. Här skall det samtidigt betänkas att vi saknade både Juan Carlos Muñoz och Ulf Haglund. Seriematchens stora behållning var Peter Eskolas och Jarl Edgrens fin fina insatser!!
     
    Bord 1: Ander Wengholm (2222), Alingsås SS – CM Holger Blauhut (2137), Tanums SS, 1-0. Foto: Christian Carlsson.
     
    Det såg först jämnt och lovande ut när Holger gjorde upp med Anders Wengholm i en hård envig, men några mindre misstag här och var lede slutligen fram till Holgers första nederlag mot Wengholm (oavsett tidsformat) och det långt efter att alla andra partier var färdigspelade. Med andra ord stretade Holger på riktigt bra innan han fick ge slaget tappt. Anders är ju ingen ”dussinlirare” då han har varit svensk juniormästare (år 1974), samt förbundskapten för de båda schacklandslagen. Han ledde bland annat ”herrarna” (det vill säga den öppna klassen) till stor succé i och med den fin fina 11:e platsen i schack-OS år 2018 i Batumi, Georgien. Det här var eljest Holgers första nederlag på över trettio seriematcher tävlande för Tanum i den Allsvenska serien, samt VSF:s Distriktsserie. Å det måste ju rimligen vara någon form av nytt klubbrekord i spelade seriematcher utan någon förlust!
     
    Bord 2: Thomas Björklund (2150), Alingsås SS – Harry Andersen (1830) Tanums SS, 1-0. Foto: Holger Blauhut.
     
    Harry lade tidigt beslag på en av Thomas Björklunds agronomer, men kom dessvärre också avigt ur öppningsfasen och fick senare också stora problem med både ställning och tidsförbrukning.
     
    Bord 3: Eva Johansson (1835), Alingsås SS – Peter Eskola (1756), Tanums SS 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    Peter imponerade stort mot den forna landslagsspelaren Eva Johansson när han praktiskt taget spelade ut vederbörande, då han tidigt gick på en rejäl offensiv! Vi lyfter självfallet på hatten för det utomordentligt fina spelet!!
     
    Bord 4: Daniel Wallenås (1835), Alingsås SS – Jarl Edgren (1528), Tanums SS, 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    Daniel sökte tidigt obalans i ställningen när han valde att rockera långt, detta samtidigt som Jarl istället gick för den korta rockaden. Det skulle emellertid visa sig att Wallenås spelade allt för oförsiktigt när han öste på allt ner mot Jalles kungsställning. När Jarl så hade rett ut den värsta anstormningen var det istället hans tur att succesivt vända på steken och transportera ner en bonde mot en ny annalkande dam. Å in för det faktumet fann Daniel för gott att ge upp en hopplös position. Efter en tids något knackigt spel visade så åter Jalle prov på att ”gammal är äldst” och ”vart skåpet ska stå” när han visade upp ett fint å stabilt försvarsspel och gav prov på en fin slutspelsteknik! Vi saluterar och lyfter självklart på vår ”tricorne” (trekornshatt) för en utomordentligt god insatts!!
     
    Bord 5: Christian Carlsson (1495), Tanums SS – Christian Andersson (1781), Alingsås SS, ½-½. Foto: Holger Blauhut.
     
    Skriftställaren kom något snett ur öppningen och fick så småningom försöka att kämpa sig tillbaka in i matchen. Det huvudsakliga problemet bestod i att min svartfältslöpare slog i mina egna bönder, medan min namnes springare fint kunde manövreras runt på brädet. Andersson gick så på offensiven, men efter att ha lyckats med att först försvara och sedan naturalisera den svåra ställningen, så yppades sig istället ett utomordentligt fint kontringsläge där bönderna framför den egna kungen först kunde mota bort svarts lätta pjäser och dam från min ansatta kungsställning och så slutligen äntligen gå till en motoffensiv. Emellertid skulle det samtidigt också öppna upp för motspel och då vi båda började få rejält ont om tid flyttade vi ömsesidigt runt pjäserna för att på så sätt nå fram till tidskontrollen och få välbehövlig påfyllnad av tiden. I samband med att drag 40 var avklarat bjöd Andersson mycket strategiskt remi (dock förvisso felaktigt på min tid, men det är en annan historia…). Å det samtidigt som jag nu var helt införstådd med att jag var nödgad att försöka gå för fullpoängaren och det i samma ögonblick som Holger med näbbar och klor försökte kämpa till sig en remi mot Anders Wengholm. Ah vilket dilemma, men efter moget övervägande kom jag fram till att Holger högst sannolikt skulle få bita i gräset med sin allt svårare position. Vilket de facto underlättade det svåra beslutet med att acceptera de faktiska omständigheterna. Då det nu också är vida känt att den som överpressar en remiställning allt för hårt högst sannolikt istället kommer att gå förlorande ur striden, så det blev till att ta fram fredspipan och enas om remi…
     
    Bord 6: Mats Karlsson (1520), Tanums SS – Erik Petersson (1749), Alingsås SS, ½-½. Foto: Holger Blauhut.
     
    Mats spelade mycket solitt och säkert i sin Allsvensk seriedebut för Tanum och bjöd inte sin motståndare på någonting. Tillslut fann Erik Petersson det helt utsiktslöst att försöka ta sig igenom Mats välbefästa försvarslinjer och han bjöd Mats remi. Ja, det här var verkligen en helgjuten försvarsinsats från Mats sida!
     
    Bord 7: George Ang (1502), Tanums SS – Felix Peterson (0), Alingsås SS, 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    George försökte som brukligt gå på offensiven, men han spelade tyvärr också allt för snabbt när han olyckligt tappade en lätt pjäs i samband med en mellanschack…
     
    Bord 8: Ulf Andersson (0), Tanums SS – Emil Peterson (0), Alingsås SS, 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    Ulf råkade ut för ett verkligt missöde när han skulle till att flytta sitt ena torn och han råkar tappa det från relativt hög höjd och så olyckligt att det ställer sig mitt i en ruta och därtill också rakt i slag. Oj, oj, ja, det här var ju verkligen höjden av oflax. Ulf gav stoiskt upp utan vidare omsvep, men här kan man ju fundera på om det inte hade varit värt att prata med sin motståndare kring de faktiska omständigheterna för vad som så uppenbart hände?
     
    Rond 3)
    Alingsås SS – Tanums SS, 5-3.
    1. Ander Wengholm (2222) – CM Holger Blauhut (2137), 1-0.
    2. Thomas Björklund (2150) – Harry Andersen (1830), 1-0.
    3. Eva Johansson (1835) – Peter Eskola (1756), 0-1.
    4. Daniel Wallenås (1835) – Jarl Edgren (1528), 0-1.
    5. Christian Andersson (1781) – Christian Carlsson (1495), ½-½.
    6. Erik Petersson (1749) – Mats Karlsson (1520), ½-½.
    7. Felix Peterson (0) – George Ang (1502), 1-0.
    8. Emil Peterson (0) – Ulf Andersson (0), 1-0.
     
    Den Allsvenska seriens division II, grupp 5 säsongen 2022/23:

    Plac:

    Klubb:

    SP:

    ..+..

    ..=..

    ..-..

    PP:

    MP:

    1

    Alingsås SS

    3

    3

    0

    0

    16,5

    6

    2

    SS Manhem IV

    3

    2

    1

    0

    14,0

    5

    3

    Mölndals SK

    3

    2

    0

    1

    13,5

    4

    4

    SS Manhem III

    3

    2

    0

    1

    12,5

    4

    5

    Östra Skaraborgsalliansen

    3

    1

    1

    1

    13,5

    3

    6

    Tanums SS

    3

    0

    1

    2

    10,5

    1

    7

    IFK Hindås

    3

    0

    1

    2

    9,0

    1

    8

    Götaverken-Lundby

    3

    0

    0

    3

    6,5

    0

     
    Här näst väntar hemmamatch mot Mölndals Schackklubb, söndagen den 15:e januari.
     
    För mer information om den Allsvenska serien 2022/23:

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes