Schack – spelet för alla

     
    I Tanums Schacksällskap möts både generationer och länder samtidigt som minnet, logiken och tålamodet tränas. Foto: f.v. Ulf Andersson, Ulf Nordholm, samt Christian Carlsson – Tanums kommun – Anna-Karin Sagvall.
     
    Torsdagar är lika med schackkvällar för Tanums Schacksällskap, då är schackpjäserna uppställda och tidtagarklockorna redo. Klubben bildades redan 1960, spelar i Allsvenskan och har flera vinster och bedrifter på sin meritlista. Vi har träffat ordförande Ulf Nordholm, kassör Ulf Andersson och sekreterare Christian Carlsson.
     
    Berätta om er förening – vad gör man i ett schacksällskap?
    Vi träffas en gång i veckan och spelar tillsammans, då är det både juniorer och seniorer som möts samtidigt. En till två gånger i månaden är vi också med på olika tävlingar runt om i Västergötlands Schackförbunds distrikt. För några år sedan vann vi VSF:s Distriktsserie och nu spelar vi också i Allsvenskan som är serien ovanför Distriktsserien.
     
    Har ni några aktiviteter som är särskilt populära?
    Det viktigaste i vår förening är att träffas och ha kul tillsammans, samtidigt som vi hela tiden vill utvecklas som spelare. Därför brukar olika tävlingar vara populära och man kan tävla både som individ och som lag.
    Ett exempel är turningen Runes Kanna eller Höstblandaren som vi också kallar den, där vi blandar blixtpartier med längre partier. I början av året anordnade vi distriktsmästerskapen i schack här i Tanum och det var också väldigt uppskattat.
     
    Vad är det bästa med er förening?
    Schack är ett spel som kan spelas av alla och har samma regler världen över. Vi har spelare från både Syrien, Norge, Colombia, Nederländerna och Tyskland, så det kan talas många språk på våra klubbkvällar.
     
    Vilka utmaningar står ni inför?
    Vi behöver bli fler medlemmar och arbetar för att unga ska få upp ögonen för schack. Många spelar på nätet men schack blir ännu mer spännande när man möts på riktigt. Vi lär gärna ut grunderna i schack till både yngre och äldre, sen är det bara att öva och spela.
     
    Om ni fick sammanfatta föreningslivet med tre ord – vilka blir det då?
    Gemenskap, gemenskap och gemenskap igen. Det är den sociala samvaron och mötet med andra som är drivkraften i att engagera sig ideellt.
     

    Text: Anna-Karin Sagvall,

    Föreningsutvecklare i Tanums kommun.

    Lägg till kommentar

    © Tanums SS • Fröstorp 3 • 457 93 Tanumshede • +46 (0) 70-438 72 90
    Free Joomla! templates by AgeThemes