Tanum stod för en solid seger mot IFK Hindås!

    Söndagen den 5 mars gästades Tanums Schacksällskap av IFK Hindås för första gången, då våra vägar inte tidigare har korsats i det Allsvenska seriesystemet. Hemmalaget levererade en solid laginsats och vann med 5-3. Till trots de till synes jämna sifforna var aldrig hemmalaget utsatt för någon nämnvärd press från bortalaget. Enär Tanums kollektiva lagmaskin i form av Peter Eskola, Juan Carlos Muñoz, Harry Andersen och Peter Fredriksson alla levererade genom sina finfina fullpoängare.
     
    Den här omgångens matchreferat kan möjligen te sig som lite korthugget och kärvt å det mycket beroende på att skriftställaren var fullt upptagen med sitt eget parti. Detta samtidigt som det också har varit något klent med så kallad input från manskapets egna kamper.
     
    Bord 1: CM Holger Blauhut (2120), Tanums SS – Jonas Nyström (1936), IFK Hindås, ½-½. Foto: Anna Blauhut, från Västgöta Open anno 2022.
     
    Holger fick initialt kämpa mer än brukligt innan han fick bukt med en smått lurig och relativt obehaglig belägenhet, men som emellertid efterhand likväl kom att jämna ut sig. Där vår mästare själv allt mer övergick till att så att säga ”massera” sin motståndare, men slutligen ebbade seriematchens längst pågående parti ut i en remi.
     
    Bord 2: Peter Eskola (1792), Tanums SS – Simon Håkansson (1768), IFK Hindås, 1-0. Foto: Holger Blauhut, från en tidigare Allsvensk seriematch.
     
    Peter Eskola stod som vanligt för en helgjuten insatts och han fortsätter helt enkelt på den inslagna vägen och leverera det ena fina och bättre partiet efter det andra! Sanningen är den att Eskola med bara en liten gnutta mer flyt borde ha haft förlustnollan ännu intakt, men fyra av sex poäng mot solitt motstånd är finemang!
     
    Bord 3: Juan Carlos Muñoz (1842), Tanums SS – Elias Wennerlund (1751), IFK Hindås, 1-0.
    Bord 4: Harry Andersen (1790), Tanums SS – Jan Lindberg (1620), IFK Hindås, 1-0. Foto: Holger Blauhut.
     
    Juan Carlos snabba, offensiva och frejdiga spelstil expedierar som brukligt numera ofta är den ene och den andre i ett raskt tempo och lika så i den här matchen. Vi kan förövrigt notera oss att Muñoz för första gången nu har passerat 1900 i flytande Elo-rating! Redaktören gratulerar till denna finfina milstolpen i den fortsatta klättringen mot den inom schacket så sägenomspunna 2000 gränsen!
     
    Harry spelade sin vana troget offensivt och vilade inte på sina lagrar när han effektivt vann mot Jan Lindberg.
     
    Bord 5: Ulf Haglund (1642), Tanums SS – Linus Hugo (1540), IFK Hindås, 0-1.
    Bord 6: Peter Fredriksson (0), Tanums SS – Tryggvi Ottarsson (1526), IFK Hindås, 1-0. Foto: Holger Blauhut.
     
    Ulfs parti syntes vara en jämn affär, men plötsligt och mindre lustigt var det likväl olyckligt över för vår man.
     
    Peter Fredriksson fortsätter att spela sitt lugna, harmoniska och vägvinnande spel utan några till synes större åthävor. Där han praktiskt taget bara maler ner motståndet och här kunde Fredriksson enkelt både leverera och inkassera ännu en viktoria.
     
     
     
    Bord 7: Peter Zuckerman (1242), IFK Hindås – George Ang (1504), Tanums SS, ½-½. Foto: Holger Blauhut.
     
    Peter Zuckerman och George Ang kom att till en början vara invecklade i kända upptrampade teoretiska stigar innan George plötsligt och olyckligt får sken på en springare ut på randen. En gammal devis lyder som följer: ”En springare på randen är som en häst i sanden” med innebörden att man generellt bör undvika att placera springarna ute på kanterna. Så det blev till att kämpa för att ta sig tillbaka upp i sadeln, men väl tillbaka där några drag senare när George fått ordning och kunnat samla sin tropp valde Zuckerman att ta ut en dragupprepning och därmed blev det följdriktigt remi.
     
    I en kommentar väljer George att lyfta fram Hindås två ynglingar på de sista borden. Deras låga rating avspeglar inte på något sätt deras egentliga spelstyrka. Zuckerman har tre och en halv poäng av fem möjliga och är med det +86 på ratingen och Andreasson har fyra poäng av fyra möjliga och är i sin tur +99,6 på ratingen. Det märktes att Peter Zuckerman kunde sin sak och spelade en perfekt Siciliansk öppning.
     
     
     
    Bäste läsare om Ni känner Er någorlunda tillfreds med tillvaron, så undanbedes Ni härmed att läsa längre än till de sju första borden i denna lagmatch för Ert eget väl och ve. Bespara Er denna vämjelse, för maken till självspäkning har inte yttrats på mången dag, som följer nedan. Nej, kom inte och säg att skriftställaren inte har varnat Eder om Ni mot bättre vetande väljer att läsa vidare…
    Bord 8: Christian Carlsson (1499), Tanums SS – Emanuel Andreasson (1248), IFK Hindås, 0-1. Foto: Holger Blauhut.
     
    Observandum! Det är ännu inte försent att hoppa över nästa kapitel i denna tragedi!
    Varför gav jag vika för intuitionen istället för att hålla mig till de sunda grundprinciperna? ”Här sitter jag och baddar såren med salt.” Citatet är hämtat från de sista raderna från ”Kom Änglar”, som är det sjunde ljudspåret på ”Dans med svåra steg” från 1996, vilket tillika är Lars Winnerbäcks (f. 1975) debutalbum. Nu när man ändå citerar den stora skaldekonstens moderne mästare låt oss då riva av ännu ett citat. ”En brottsplats måste vila” – det är den avslutande strofen från det 10:e ljudspåret på ”Söndermarken” från albumet med samma namn.): Med några tunga dagars distans till säsongens ohyggligaste debacle var det så dags att titta till skuffelsen. Arghhh… Ja, det Allsvenska spelårets enskilt största vederstyggliga blunder från skriftställaren var i och med detta parti ett högst irriterande faktum: Ett litet enkelt slag med Lxb5+ i det 17:e draget och saken är klar med +7,3, men undertecknad stack emellan med ett annat drag, som också det är fullt applicerbart och hade man nu vid den här tidpunkten tillgripit Lxb5+ i det 18:e draget visar datorn på de förkrossande siffrorna +23,0… Var har man nu lagt sin katana när man så väl behöver den? [Kan stilla en orolig läsekrets med att det inte kommer att tillgripas någon katana, även om den direkta spontana känslan är just det. Arghhh…] Milleniets sannolikt största enskilda fiasko var ett faktum för det var ju vinst flera gånger om här och var å därefter också fortfarande en jämn affär om man nu inte hade haft huvudet under armen. Nej, partiet är inte varken publicerbart eller till låns, sidan är helt enkelt numera utriven och sänd på destruktion…
     
    Det brukar ju heta att man skall gå på sin intuition, men nej lyssna inte på sådana dumheter ”sitt still i båten” och utveckla dina pjäser metodiskt en efter en, som vi alla en gång har fått lära oss… Att starta ett så kallat minoritetsangrepp utan att först ha utvecklat alla sina pjäser i ett allt för ivrig och offensiv, men likväl dåraktigt försök att omedelbart avgöra drabbningen kom att straffa sig på ett synnerligen irritabelt sätt och apropå irritation: När skall vi lära vår schack ungdom att hålla sig till den bistra sanningen och sluta att ägna sig åt att försöka vara (de facto missriktat) artiga?
    ”Tack! Bra spelat!”
    ”Nej, det var det inte, jag förlorade ju!!”
    Hur paradoxalt det än kan tyckas för dagens unga schackspelare och deras bortklemande ledare. Känns det mycket mer rättskaffens när till exempel en lagkamrat kommer fram å utan några som helst omsvep eller inlindande ord väljer att slå in salongsdörrarna och fråga: Hur spelade du i dag? Den där raka och franka ärligheten uppskattas, då man nu själv förundrat ställer sig samma spörsmål. Hur spelade jag egentligen i dag? På söndag tillåter jag mig att avlägsna tagelskjortan och det blir likt Per Elofsson (f. 1977) till att bryta ihop och försöka komma igen lagom till nästa drabbning…
     
    Skriftställaren bara förutsätter att ni kan er Asterix: Likt en äkta och tapper galler inte känner till nederlaget i slaget vid Alesia år 52 f.Kr. där de galliska stammarna ledda av hövdingen Vercingetorix (82 – 46 f.Kr.) fick ge slaget tappt mot Julius Caesars (100 – 44 f.Kr.) legioner pratar vi inte mer om skriftställarens bittra nederlag, den 5 mars i nådens år anno 2023.
     
    Prova förresten med fördel att spänna ögonen i valfri fransos och säg högljutt Alesia varpå de garanterat kommer att förundrat att lyfta på ögonlocken och med blandning av tomhet med en lätt anstrykning av dyster indignation i blicken titta tillbaka och undra vad pratar den där barbaren om?!
     
    ”Det är bara att bryta ihop och komma igen.”
    Yttrat av Per Elofsson efter ett synnerligen dystert skid-VM i Ramsau, Österrike år 1999.
     
    Lunchen kom som brukligt från Rasta på Tanums shoppingcenter, vår lokala catering restaurang. Foto: Holger Blauhut, från en tidigare Allsvensk seriematch.
     
    Rond 6)
    Tanums SS – IFK Hindås, 5-3.
    1. CM Holger Blauhut, 2120 – Jonas Nyström, 1936, ½-½.
    2. Peter Eskola, 1792 – Simon Håkansson, 1768, 1-0.
    3. Juan Carlos Muñoz, 1842 – Elias Wennerlund, 1751, 1-0.
    4. Harry Andersen, 1790 – Jan Lindberg, 1620, 1-0.
    5. Ulf Haglund, 1642 Tanums SS – Linus Hugo, 1540, 0-1.
    6. Peter Fredriksson, 0 – Tryggvi Ottarsson, 1526, 1-0.
    7. George Ang, 1504 – Peter Zuckerman, 1242, ½-½.
    8. Christian Carlsson, 1499 – Emanuel Andreasson (1248), IFK Hindås, 0-1.
     
    Den Allsvenska seriens division II, grupp 5 säsongen 2022/23:

    Plac:

    Klubb:

    SP:

    ..+..

    ..=..

    ..-..

    PP:

    MP:

    1

    Alingsås SS

    6

    5

    0

    1

    29,0

    10

    2

    SS Manhem III

    6

    4

    0

    2

    26,5

    8

    3

    Östra Skaraborgsalliansen

    6

    3

    1

    2

    26,5

    7

    4

    SS Manhem IV

    6

    3

    1

    2

    25,0

    7

    5

    Tanums SS

    6

    3

    1

    2

    24,5

    7

    6

    Mölndals SK

    6

    3

    0

    3

    25,5

    6

    7

    IFK Hindås

    6

    1

    1

    4

    19,5

    3

    8

    Götaverken-Lundby

    6

    0

    0

    6

    15,5

    0

     
    Här näst väntar säsongens sista Allsvenska seriematch, då vår första division II säsong avslutas borta mot Götaverken-Lundby SK, söndagen den 19:e mars. Ett Götaverken-Lundby som till min stora förvåning nu inte kommer att placera sig på den övre halvan utan tvärtom har underpresterat och redan åkt ur serien till trots att de har ett bra och rutinerat manskap. Följande statistik sätter fingret på deras besynnerliga säsong. Medelratingen för Götaverken-Lundbys manskap är i sammanhanget hyggliga 1745 vilket är seriens fjärde högsta genomsnitt, men trots detta ramlar man alltså ur serien.
     
    För mer information om den Allsvenska serien 2022/23:

    Kommentarer   

    #5 Christian C 2023-03-31 14:15
    Tack George och det samma till dig, som jag skrev till Peter (rörande artikeln: Tanum besegrade Götaverken-Lundby SK!), era kommentarer och funderingar berikar vår hemsida!

    Spännande och intressant att få ta del av schackhistorien genom din betraktelse av Det sicilianska försvaret och kandidatmatchen mellan Vasily Smyslov och Robert ”Bobby” Fischer. :)


    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian
    #4 george ang 2023-03-30 14:43
    Ja Peter och Christian, mitt sicilianska försvar med de svarta pjäser var helt enligt teorin och följer kandidatmatchen 1959 Smyslov vs Fischer tills 9:e draget, då Smyslov fortsatta med 9. 000 - Sbd7, 10. g4 - b5, 11. Lf6x - Pf6x, 12. g5 - Pd7 vit anfaller på kungssidan och svart på damsidan, men min motståndare valde 9. Le2 vilket är mera passiv...Efter kort rokad på båda sidor fortsatte vit med 11. Kh1 - Sb6 ......för passiv ; istället skulle jag ha spelat b5 och inlett anfall på damsidan....anyway man är inte för gammal för att lära sig något så det får jag nöja mig med...:)....tack för era kommentarer, Peter och Christian
    #3 george ang 2023-03-30 14:32
    Först och främst tackar jag Christian för de färgrika livliga och innehålsrika rapporter på vår webb sida:).....jag njuter varje gång
    #2 Christian C 2023-03-15 16:53
    Ja, George spelar inte sällan kompromisslöst och gillar verkligen att ge sig in i skarpa teoretiska dueller!

    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian
    #1 Peter Fredriksson 2023-03-13 08:42
    Modigt av George att spela en så teoristinn öppning som Najdorfvarianten i Sicilianskt. Vits 9. Le2 och sedan kort rockad tycker jag ser märkligt ut när han spelat Df3. Spännande slutställning sedan efter att svart med en hårsmån överlevt angreppet på h-linjen. :-)

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes