Kalabaliken i Alingsås! Samt lite schack också!!

    I kölvattnet av några hårda nappatag i den femte ronden var det efter den välbehövliga och välgörande lunchpausen, så åter dags att återuppta spelet. För att verkställa den sjätte och sista ronden av VSF:s Distriktsserie i seriesammandraget i Alingsås Folkets Hus säsongen 2022/23. Lottningen hade utfallit på följande vis: Vänersborgs SS – Tanums SS II, Tanums SS III – Skara SS II. Tanums Schacksällskap II innehade fortfarande en hårfin ledning genom en fördelaktig särskiljning, medan matchpoängen och bordspoängen var helt lika mellan: Tanums SS II, Lidköpings SS II och Alingsås SS III inför den sista ronden, som emellertid kom att bli långt mycket mera dramatisk än vad man först kunde ana, dock bestod tyvärr dramatiken i huvudsak av saker som inte ens skedde på brädet…
     
    Potatis- och kaféstaden Alingsås är först och främst känd för Jonas Alströmer (1685-1761) en portalfigur i den svenska industriella revolutionen och vidare i synnerhet för hans införande och odlande av nyttoväxten potatis. Till detta kan vi nu också foga kalabaliken i Alingsås. Författarens anmärkning: Vilken nästan är fullt jämförbar med: Kalabaliken i Bender. Vart befann sig kungen Karl XII: s (1682-1718) livdrabant, Axel Roos (1684-1765) moderna motsvarighet, det vill säga schackets och konungens beskyddare: FA Josef Håkanson undrar nu vän av ordning? Inte i sin vildaste fantasi kunde denne föreställa sig vad som komma skulle och tog därför tillfället i akt att försöka inmundiga en enklare måltid, när det emellertid visade sig att Alingsås av misstag hade förväxlat sina två laguppställningar med varandra. Det blev bråda tider för NA Anders Kleimark innan han fick fatt på Håkanson.
     
    Det första spörsmålet vi måste ställa oss, så här i efterhand: Var vi verkligen på ett besök i det pittoreska Alingsås med alla sina stilla och lugna kaféer eller befann vi oss helt plötsligt och oförhappandes i Vilda västern med alla sina skjutglada salooner, som istället för välsmakande kartoffels serverar vita bönor i tomatsås med en fadd eftersmak?!
     
    Att besöka Alingsås den 1 april var nästan som ett besök i Vilda västern… Få lär komma ihåg vem som vann VSF:s Distriktsserie 2022/23 i Alingsås om tio år, men minnet av kalabaliken kommer att bestå, sanna mina ord… Ovanstående bild pryds av ingen mindre än Knasen (f. 1950) kan det må hända vara vår samtids främsta serie publikation?! Förövrigt skapad av mannen, myten och legenden: Mort Walker (1923-2018).
     
    I den sista ronden satt skriftställaren i utkanten av stormens öga, där hårda starka vindar turbulent drog fram. Detta medan de våra: Audun och Ulf Haglund en kort tid senare satt på första parkett och kunde beskåda det vidare spektaklet på utsidan av spellokalen. Medan vi andra ”med näbbar och klor” ännu försökte spela SCHACK, men låt oss lämna detta sorgliga ämne innan jag ens går vidare in på det och hoppas att själva schackspelandet kan få lov att stå i fokus framöver och inte hur vida tekniska misstag kan få till följd att matcherna inte ens skall ges en möjlighet att spelas. I varje fall inte på så sätt som det önskades. För jag trodde någon stans i min enfald att vi först och främst skulle försöka att spela schack. Vi sätter vårt hopp till att sunt förnuft skall få en ärlig chans och att vår nobla kultur, idrott och sport inte skall hamna i vanärat rykte. Se med fördel vidare på FIDE:s schackregler anno 2023: § 11. Spelarnas uppförande 11.1…
     
    När det råder hårda och bistra tider finns det en ”cowboy” som kan hjälpa oss, den främste, jämte Lukey Luck förstås: The Boss även känd som Bruce Springsteen (f. 1949)…
    En kort kommentar på You Tube säger allt: “Whenever I'm feeling depressed and suicidal I just listen to this song. Takes me at least for a few mins away from my troubles to a better place. Thank you Bruce.”
     
    Låt oss nu gå vidare och fokusera på det sportsliga och lämna denna dystra historia:
    Efter Tanums Schacksällskaps representationslags första nederlag sedan säsongen 2017/18 var det dags att ställas mot seriens skarpaste laguppställning. Vänersborgs Schacksällskap som är en synnerligen kompetent motståndare. Kan det rent av vara det starkaste Vänersborgslag som någonsin har ställts på fötter? Med den nye Adam Brzezinski (2183), Fredrik Danielsson (2144), Hans-Olof Stolt (1866), samt Jörgen Isaksson (1683). Det som de två sistnämnda eventuellt saknar i rating kompenseras istället av en väldigt stor dos med rutin hos både: Hans-Olof Stolt och Jörgen Isaksson. Där till brukar Jörgen historiskt normalt ha en betydligt högre rating än sin nuvarande relativt modesta och beskedliga.
     
    Bord 1: Juan Carlos Muñoz (1897), Tanums SS II – Adam Brzezinski (2183), Vänersborgs SS II, 0-1. Foto från förmiddagens drabbning mot Lidköpings SS II: Christian Carlsson.
     
    Juan Carlos spelade åter kvickt och det såg intressant ut. Det var också en helt jämn position ända fram tills när han helt oförhappandes plötsligt trampade snett och gick in i en olycklig springargaffel: dam och löpare och några få drag senare sträckta Muñoz över ”kardan”. Det blev en tuff dag för vår förstabordspelare mot starka motståndare: 2273 och 2183, men han tog det likväl med god fattning. Ja, Juan Carlos kommer garanterat att slå tillbaka desto hårdare i nästa drabbning, för här vilar inga ledsamheter!
     
     
     
    Bord 2: Hellmut Klevenow (1648), Tanums SS II – Fredrik Danielsson (2144), Vänersborgs SS II, 0-1. Foto från förmiddagens drabbning mot Lidköpings SS II: Christian Carlsson.
     
    Hellmut stretade på riktigt bra mot ett mycket kvalificerat motstånd i form av Vänersborgs Schacksällskaps Fredrik Danielsson (2144), men till sist fick herr Klevenow likväl ge slaget tappt.
     
    Bord 3: Christian Carlsson (1523), Tanums SS II – Hans-Olof Stolt (1866), Vänersborgs SS II, ½-½. Foto från ett tidigare tillfälle: Jerker Norlander.
     
    Efter lite taktiska överläggningar kom skriftställaren och sekundanten: Peter Fredriksson fram till att Carlsson skulle ta sig ann Trollhättesonen, Hans Olof Stolt, Schackklubben Kamraterna Trollhättan, som till vardags nu för tiden representerar både Vänersborgs Schacksällskap i VSF:s Distriktsserie och Lidköpings Schacksällskap i den Allsvenska serien. Vid vår senaste drabbning vid Luciablixten i Uddevalla för några år sedan, kom kåsören att anlägga en klart positiv ställning, men som emellertid stördes av en annalkande inte obetydlig tidsnöd, Stolt kastade då fram ett ömsom ”lömskt” och tillika lockande remierbjudande, vilken kom att accepteras högst motvilligt. Historien har en förmåga att upprepa sig, som vi så ofta väl känner till…
     
    Hans-Olof Stolt, är Trollhättans starke man, sedan nästan ”urminnestider” (ordförande och lagledare) och har där till en mycket trevlig och sympatisk framtoning. Skribenten spelade på gränsen till övernaturligt snabbt i ett initialt skede och hade ca 9-10 minuter bättre tid än Stolt, när det plötsligt uppstod kalabalik och oreda i salen. När jag väl kom till sans igen och kom mig för att göra mitt nästa drag hade det gått ca 20 minuter av min ack så dyrbara tid, mummel, mummel, arghhh…
     
    Tillslut bjöd Hans-Olof åter igen remi, så som i Luciablixten några år tidigare, men det hade vi i TSS egentligen inte råd med att acceptera. För skulle vi ha någon som helst realistisk chans, så var det tvunget att Peter Fredriksson och undertecknad skulle vinna våra kamper. Efter mycket moget övervägande accepterade undertecknad remin efter stor vånda, då jag kom fram till att det var i det närmaste helt osannolikt att Peter skulle kunna ”krama vatten ur sten” i sin ställning. Efter att ha konsulterat datorn visar den +2,5 och självklart såg jag också att jag kunde få tag på en extra bonde, men jag underskattade uppenbarligen värdet av mina agronomer, då jag bedömde att en dubbelbonde på a3 och a5 inte var så särskilt mycket att ha. Där till skulle bonden på c6 ha blivit ensam, men byter man sedan bort lite av det tyngre ”garnityret” (materialet), så är det självfallet helt okej att ha en extra bonde mer. Även om det nu är en dubbelbonde på a-linjen, ja det säger sig ju självt. Arghhh…
     
     
     
    Bord 4: Peter Fredriksson (0), Tanums SS II – Jörgen Isaksson (1683), Vänersborgs SS II, ½-½. Foto från förmiddagens drabbning mot Lidköpings SS II: Christian Carlsson.
     
    Peter Fredriksson kom att ställas emot Jörgen Isaksson, som i sin tur är Vänersborgs starke man likt Hans-Olof Stolt är Trollhättans och de har dessutom det gemensamma att de har varit med allt sedan ”Barna Hedenhös tid” och detta till trots deras unga ”approach”. Där till är Isaksson ordförande och lagledare i Vänersborg, samt dessutom vice ordförande i VSF:s presidium. Där jämte är Jörgen en glad prick också och sådana behövs lyftas fram även om de nu råkar tillhöra motståndarlaget, ja synnerligen då vid närmare eftertanke en sådan här jobbig dag! Fredriksson fick tidigt ett litet, men ändock ett hyggligt initiativ, men efterhand förflackades ställningen.
     
     
     
    I slutställningen kan den observante iakttagaren se att Isaksson skulle ha kunna ha tjänat sig en extra agronom genom ett skenoffer: 37. Lxc5 d6xc5 38. Sxc5+ det bästa är dock att låta bli att slå tillbaka löparen för svart med bonden på c5, så ebbar spelet likväl ut snart. Då det nu på intet vis förändrar utgången av själva partiet, vit har +0,4 enligt Stockfish, men vad hjälper det…
     
    Rond 6)
    Vänersborgs SS – Tanums SS II, 3-1.
    1. Adam Brzezinski (2183) – Juan Carlos Muñoz (1897), 1-0.
    2. Fredrik Danielsson (2144) – Hellmut Klevenow (1648), 1-0.
    3. Hans-Olof Stolt (1866) – Christian Carlsson (1523), ½-½.
    4. Jörgen Isaksson (1683) – Peter Fredriksson (0), ½-½.
     
    Bord 1: Ulla Klevenow (1535), Tanums SS III – Hans Friberg (2149), Skara SS II, 0-1. Foto från förmiddagens drabbning mot Skara SS III: Christian Carlsson.
     
    Ulla kom att ställas mot ett synnerligen komponent motstånd i Skara Schacksällskaps Hans Friberg och det blev självfallet en tuff drabbning, men fru Klevenow kämpade väl mot en skarp motståndare.
     
     
     
    Bord 2: (t.v.) Mats Karlsson (1519) – Karl Bergmanson (1760), Skara SS II, ½-½. Foto från ett annat speltillfälle: Christian Carlsson.
     
    Mats spelade sin vana troget stabilt och med tiden kopplade han ett visst litet grepp genom att mura in sin motståndares löpare. I samband med detta stod Karlsson enligt Stockfish +1,5, men i samma veva helt i slutet av partiet var det ytterst nära att det skulle ha gått riktigt galet, men Bergmanson bortsåg emellertid från den möjlighet som uppenbarade sig för ett litet kort ögonblick.
     
     
     
    Apropå lite annorlunda och ovanliga schacköppningar: En vän till skriftställaren praktiserade en tid Birds öppning och det dessutom med en viss framgång. Även om min personliga uppfattning är att öppningen bär en prägel av att ha något av ett romantiskt skimmer över sig från flydda tider. Då jag personligen är av den uppfattningen att jag inte vill börja med att försvaga min kungsställning, vilket är det första som sker när man väljer att spela f4. Inte desto mindre lär sådana öppningar säkerligen ta många klubbspelare med överraskning, samtidigt som vit med hög sannolikt har byggt upp en ansenlig och stor erfarenhet kring sitt öppningsval.
     
    Eller som min klubbkamrat, George Ang brukar uttrycka det: ”På vår nivå kan man mycket väl använda och spela Albins motgambit med stor framgång.” Även om nu skriftställaren i sin roll som lagkapten appellerar till att man skall vara lite återhållsam med när man väljer att ge sig in i dessa något mera obskyra varianter och grumliga farvatten. Ja, undvik med fördel till exempel att praktisera Halloween gambiten, då den är för vild för sitt eget bästa…
     
    Bord 3: Jacob Silfverberg Utgaard (0), Tanums SS III – Fredrik Kjellqvist (1767), Skara SS II, 0-1. Foto från förmiddagens drabbning mot Skara SS III: Christian Carlsson.
     
    Jacob kom att ställas mot Västergötlands Schackförbunds mycket sympatiske ordförande, Fredrik Kjellqvist. Det var med andra ord en mycket tuff utmaning för vår rookie att ta sig ann Fredrik med sina ”omtrent” 50 års erfarenhet. Silfverberg Utgaard kom att komma lite snett ur öppningsfasen och kunde tyvärr aldrig riktigt återhämta sig.
     
    Bord 4: Axel Haglund (0), Tanums SS III – Jonathan Hansen (1289), Skara SS II, 1-0. Foto från förmiddagens drabbning mot Skara SS III: Christian Carlsson.
     
    Axel stod för en finfin seriedebut genom sina två triumfer och vinsten i det andra partiet för dagen kännetecknas av effektivt, vägvinnande och vackert spel! Vi lyfter självklart på vår ”tricorne” (trekornshatt) för en utomordentligt god insatts!!
     
     
     
    Rond 6)
    Tanums SS III – Skara SS II, 1½-2½.
    1. Ulla Klevenow (1535) – Hans Friberg (2149), 0-1.
    2. Mats Karlsson (1519) – Karl Bergmanson (1760), ½-½.
    3.Jacob Silfverberg Ugaard (0) – Fredrik Kjellqvist (1767), 0-1.
    4. Axel Haglund (0) – Jonathan Hansen (1289), 1-0.
     
    Tabell för Västergötlands Schackförbunds Distriktsserie 2022/23:

    Plac:

    Lag:

    SP:

    ..+..

    ..=..

    ..-..

    PP:

    MP:

    1

    Lidköpings SS II

    6

    5

    0

    1

    17,0

    10

    2

    Vänersborgs SS

    6

    4

    1

    1

    17,5

    9

    3

    Alingsås SS II

    6

    4

    0

    2

    14,5

    8

    4

    Tanums SS II

    6

    4

    0

    2

    14,5

    8

    5

    Alingsås SS III

    6

    4

    0

    2

    14,0

    8

    6

    Skara SS II

    6

    3

    1

    2

    13,0

    7

    7

    SA Mark II

    6

      2

    2

    2

    12,0

    6

    8

    Ulricehamns SK

    6

    3

    0

    3

    11,5

    6

    9

    Borås-Fristad SK

    6

    3

    0

    3

    11,0

    6

    10

    Uddevalla SS

    6

    2

    1

    3

    12,0

    5

    11

    Falköpings SS

    6

    2

    1

    3

    10,5

    5

    12

    Tanums SS III

    6

    2

    0

    4

    9,0

    4

    13

    Vänersborgs SS II

    6

    1

    0

    5

    7,0

    2

    14

    Skara SS III

    6

    0

    0

    6

    3,5

    0

     
    I och med Tanums SS II:s enerverande nederlag med 1-3 mot respektive: Lidköpings SS II och Vänersborgs SS tappad vi till och med bort en plats på medaljpodiet, vilket inte har skett sedan säsongen 2016/17 för de säsonger som vi har deltagit i sedan dess. Enär särskiljningen gick i Alingsås SS II favör, då de hade samlat ihop fler bordspoäng på bord ett och två än vad Tanums SS II hade gjort på motsvarande bord. En ytterst märklig och pikant detalj i sammanhanget är dock att Alingsås SS II och Alingsås SS III, nu förvisso med skiftade lag nummer, mötte Borås-Fristad SK med exakt samma manskap i två raka matcher och dessutom med samma färger, som av ett resultat av de suspekta händelserna för detta seriesammandrag. Se Borås-Fristad SK:s motståndare i den femte respektive sjätte ronden...
     
    Lagkaptenen vill här ta tillfället i akt och passa på att tacka alla spelare för sina insatser!
     
    Tanums Schacksällskaps lag II poängplockarliga i VSF:s Distriktsserie 2022/23:

    Plac:

    Namn:

    Matcher:

    ..+..

     ..=..

     ..-..

     Poäng:

    Bordsplacering:

    1

    Juan Carlos Muñoz

    6

    4

     0

     2

    4,0

    1,33

    2

    Peter Fredriksson

    4

    3

     1

     0

    3,5

    3,25

    3

    Christian Carlsson (C)

    5

    2

     3

     0

    3,5

    3,60

    4

    Lars Erik Eriksen

    2

    2

     0

     0

    2,0

    2,00

    5

    Harry Andersen

    2

    1

     0

     1

    1,0

    3,50

    6

    Jarl Edgren

    2

    0

     1

     1

    0,5

    2,00

    7

    Hellmut Klevenow

    2

    0

     0

     2

    0,0

    2,00

    8

    Ulf Haglund

    1

    0

     0

     1

    0,0

    4,00

     

     

    24

    12

     5

     7

      14,5

     

     
    Tanums Schacksällskaps lag III poängplockarliga i VSF:s Distriktsserie 2022/23:

    Plac:

    Namn:

    Matcher:

    ..+..

     ..=..

     ..-..

     Poäng:

    Bordsplacering:

    1

    Jacob Silfverb. Utgaard

    4

    2

     0

     2

    2,0

    2,75

    2

    Axel Haglund

    2

    2

     0

     0

    2,0

    3,50

    3

    Audun Torgan

    3

    2

     0

     1

    2,0

    4,00

    4

    Ulla Klevenow

    2

    1

     0

     1

    1,0

    1,00

    5

    Mats Karlsson (A)

    5

    0

     2

     3

    1,0

    1,60

    6

    Ahmed Badawi

    2

    1

     0

     1

    1,0

    2,00

    7

    Jarl Edgren (A)

    2

    0

     0

     2

    0,0

    1,00

    8

    George Ang

    2

    0

     0

     2

    0,0

    3,00

    9

    Bengt Samzelius

    2

    0

     0

     2

    0,0

    4,00

     

     

    24

    8

     2

     14

    9,0

     

     
    För mer information om VSF:s Distriktsserie 2022/23:
     
     
    Låt oss så slutligen göra några avstickare (ja, så som det sig bör, för annars är det helt enkelt inte undertecknads ”gåspenna” som har nuddat ”pergamentet”):
    En av schackhistoriens absolut största och starkaste spelare är den andre världsmästaren, Emanuel Lasker (1868-1941), som var världsmästare i helt ofattbara 27 år mellan år 1894-1921. År 1895 gav Lasker ut en bok som med tiden kom att bli en riktig klassiker med den tyska titeln: Gesunder Menschenverstand im Schach eller på engelska: Common Sense in Chess eller på svenska: Sunt förnuft i schack. Ja, på något vis finns det något sympatiskt med nämnda boktitel… Ni har väl förresten inte missat skriftställarens artikel om Emanuel Lasker med en vidhäftad slutspelstudie?
     
    Den minnesgode läsaren vet att skriftställaren inte sällan kommenterar vår samtid även långt utanför schackets hägn. Dagens kuriösa avstickare är ingen minde än Ingvar Hirdwall (1934-2023), som lämnade oss på skärtorsdagen. Hirdwall var en av Sveriges absolut största kulturpersonligheter genom sina många och magnifika rolltolkningar inom filmen så väl som på teaterscenen.
     
    Peter Haber (f. 1952) som polisen Martin Beck (Sjöwall Wahlöö) och hans granne (med sin berömda stödkrage), Valdemar gestaltad av svensk films portalfigur: Ingvar Hirdwall, vars stående (catch phrase/signum) har blivit smått legendarisk: ”Ska du ha en stänkare?” Martin har som regel svårt att uppfatta om det Valdemar säger är sant eller på skämt, naturligtvis då bortsett från om Valdemar skall hämta två glas… Hirdwall var emellertid en man långt bortom sin roll som den sympatiske, men något märklige grannen till Beck. Foto: Johan Paulin.
     
    Vilken blick! Påminner starkt om skribentens frustration att inte få spela schack i fred under allt irriterande palaver! Hirdwall kunde konsten att gestalta den lilla människan, så som i Midvinterduell. Där det blir en rasande duell mellan småbrukaren Egon Lundin och Statens vägverk. Kampen gäller en mjölkpall som verket finner olämpligt placerad, fast att den har stått där länge. Det blir en strid på liv och död. Filmen är ett lysande exempel på motståndskamp och envishet mot orättvisorna! Författaren och filmregissören Lars Molin (1942-1999) hade förövrigt själv arbetat som vägmästare på Vägverket under 1970-talet. Foto: SVT.
     
    En personlig favorit av alla av Hirdwalls rolltolkningar är givetvis småbrukaren Egon Lundin med sin kamp för sin mjölkpall i Midvinterduell (från 1983), som vägförvaltningen till varje pris skall ha bort, men varje gång de på förvaltningen förstör Lundins mjölkpall med vägplogen bygger han omgående upp en ny! Personligen kan jag känna igen mig i hans envishet, där Egon sätter sig till motvärn mot sådana förändringar som inte alltid är av godo, nej tvärt om. När Lundin sedan ”förstärker” mjölkpallen ytterligare får det intressanta och spännande konsekvenser. Med en sällsynt och ovanlig seger för den lilla människan mot övermakten. För det är på något vis något tilltalande med tanken om att sunt förnuft kan få vinna till sist.
     
    Ingvar Hirdwall som Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf (1858-1940). Frågan som vi alla bör ställas oss: Vem är det som är galen egentligen? För låt oss ta ett rykande färskt exempel från Tanumshede, där den demenssjuka brittiska medborgaren Kathleen Poole skall utvisas till Storbritannien.
     
    När Storbritannien lämnad EU kom det att få helt oanade konsekvenser för en familj i Tanumshede. Hur kan man behandla något på det här sättet? Då saken endast är en teknikalitet. Hade Kathleen bara kunnat förnyat sitt passa om hon nu inte hade varit så svårt sjuk hade det inte heller varit några problem alls att få stanna i Sverige. Undertecknad blir heligt vredgad!! Var är det sunda förnuftet? Om något fall kan vara ömmande, så är det verkligen detta. Att sparka på en svårt sjuk människa som är sängbunden och sannolikt inte ens känner till sin egen existens, finns det något som kan bli lägre?! Därtill bör man alltid gå till sig själv först. Vad hade du tyckt om det varit du, som hade en svårt sjuk anhörig i Storbritannien som skulle ha utvisats till Sverige på grund av en ytterst marginell teknikalitet. Vet man inte om sin egen existens, så kan man naturligtvis inte heller förnya sitt pass… Var är nu det sunda förnuftet?
     
    Eller som Lars Helmertz, 87 år, från Odensala så väl har uttryck det:
    – ­Nej. Jag har inte internet, jag har en Morakniv. Jag har inga kort och inga apparater bara sunt förnuft…
     
     
    För mer information om Ingvar Hirdwall:

    Kommentarer   

    #2 Christian C 2023-04-22 15:03
    Tack Mats! :)

    Allt gott med bästa hälsningar
    Christian
    #1 Mats 2023-04-20 17:10
    Som vanligt underhållande läsning !! Vi är bortskämda med en Primus motor , tack för under hållande läsning !!

    Lägg till kommentar

    Free Joomla! templates by AgeThemes