En av de största, Max von Sydow

    Max von Sydow (10 april 1929 – 8 mars 2020) en av Sveriges absolut främsta kulturpersonligheter har gått ur tiden. Han gjorde sin filmdebut i filmen ”Bara en mor” från 1949. Max von Sydow kommer att för alltid förknippas med schack genom Ingmar Bergmans film ”Det sjunde inseglet” från 1957.
     
     
    ”Det sjunde inseglet”. Foto: Louis Huch – AB Svensk Filmindustri.
     
    ”Det sjunde inseglet”
    Året är 1351 och digerdöden sveper in över landet. På en strand möter en medeltida korsfarare, riddaren Antonius Block Döden, som har kommit för att hämta honom. På Antonius förslag inleder de båda ett parti schack. Döden går med på att låta riddaren leva så länge han förmår bjuda motstånd i spelet.
     
    Max von Sydow gjorde elva filmer med Ingmar Bergman, varav ”Det sjunde inseglet” var en av filmerna som fick stor uppmärksamhet internationellt. Många kommer ihåg scenen där von Sydow i rollen som riddaren Atonius Block spelar schack med Döden. Idén till scenen som är en av filmhistoriens mest berömda fick Bergman från Albertus Pictors medeltida kalkmålning med samma motiv, som finns i Täby kyrka, norr om Stockholm.
     
     
    Målningen föreställer en riddare som spelar schack med Döden och arbetsnamnet för filmen var just Riddaren och Döden. Foto: Wikipedia.
     
     
    Max Von Sydow som riddaren Atonius Block och Bengt Ekerot som Döden i Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”. Foto: TT.
     
    Under sin karriär vann Max von Sydow tre guldbaggar och blev nominerad till två Oscars. Max arbetade återkommande med de största regissörerna så som t.ex. Martin Scorsese och Steven Spielberg. Bland Max von Sydows största filmer finns förutom redan omnämnda ”Det sjunde inseglet”, filmklassiker så som t.ex: ”Utvandrarna” (1971), ”Nybyggarna” (1972), ”Exorcisten” (1973), ”Pelle Erövraren” (1987) och ett par av hans senare alster är t.ex. ”Minority Report” (2002), ”Shutter Island” (2010), ”Robin Hood” (2010). Bland de sista rollerna han gjorde var den som Lor San Tekka i ”Star Wars: The Force Awakens” (2015) och så sent som 2016 blev han även Emmynominerad för sin roll som ”The Three-Eyed Raven” i tv-serien ”Game of Thrones” (2016). Senaste filmen som haft premiär med Max von Sydow är Thomas Vinterbergs ”Kursk” (2018), om en rysk ubåtskatastrof. Där han spelade en hög rysk militär. Max gör också huvudrollen i den grekiska filmen ”Echoes of the past”, regisserad av Nicholas Dimitropoulos, som ännu inte är släppt. Max von Sydow medverkade i sammanlagt 163 produktioner.
     
     
    Max von Sydow och Liv Ullman i ”En passion” (1969). Foto: TT.
     
    Om sin stora förmåga att spela lidande rollfigurer har Max von Sydow sagt:
    ”– Jag har ju levt några år, man samlar på sig minnen, saker som hänt mig och människor runt omkring mig. Människor jag har läst om. Sedan handlar det om att hitta figurernas story. Jag är fortfarande fascinerad av varför vi människor beter oss så underligt.”
     
     
    När regissören Ingmar Bergmans bohag ropades ut på auktion år 2009 gick hans samling schackpjäser från filmen ”Det sjunde inseglet” för en miljon kronor och märk väl då saknades ändå den vita kungen! Foto: All Over Press.

    Kommentarer   

    #1 Hellmut Klevenow 2020-03-10 09:00
    Det är en mycket interessant artikeln om Max von Sydow! Jag talade redan med flera svenskar om den store skådespelare även i sammanhang att han hade "ow" vid namnände som jag också. Det kommer där ifrån att hans familje härstamma från Mecklenburg Vorpommern vilket var upptagen av Sverige i 30åriga kriget och senare. Många svenskar har idag "ow" vid namnsände.

    Lägg till kommentar

    © Tanums SS • Fröstorp 3 • 457 93 Tanumshede • +46 (0) 70-438 72 90
    Free Joomla! templates by AgeThemes